UPEČATLJIV POVRATAK KUĆI

Nakon nekoliko nepodnošljivih, sparnih, letnjih dana, vreme je za PAZOVA ROCK FEST u Staroj Pazovi promenilo kurs. Umesto znojavog i lepljivog vazduha centralni gradski trg je kao najveću otvorenu površinu u urbanom gradskom jezgru preko 48 sati šibao vetar. To je donelo olakšanje posetiocima i ponešto muke organizatorima, no to nikako nije uticalo kvalitet prikazanog od strane izvođača na petom po redu izdanju festivala.

Program koji se odigravao u petak 26.avgusta je na trg privukao između 800 i 1000 posetilaca, koji su se zahvaljujući prostranosti ovog prostora raštrkali na više strana i skupili su se pred samu binu tek kada je zasvirao ELEKTRIČNI ORGAZAM.

Sam početak večeri je doneo svirku u poslednjem trenutku u program uvrštenog GODIŠNJEG ODMORA koji su zamenili ranije najavljene ANGELS, a zatim i još jednog lokalnog sastava – reproduktivaca pod imenom JAMAJKANI. Sigurna i kompetentna svirka dva benda su predstavljale zagrevanje za jednog od pionira rokenrola u Beogradu, legendarnog Vladu Jankovića – Džeta i njegov prateći band. Kako je Vlada svojim muziciranjem najavio “da bez starca nema udarca” u istom maniru nastavio je i prekaljeni Nikola Čuturilo – Čutura sa svojim pratećim sastavom. Nizao je pesme koje je pisao za Riblju Čorbu, kao i one iz svoje samostalne karijere, uglavnom iz perioda pre odlaska u London.
Završnu predstavu su prve večeri priredili novotalasni prvoborci i jedan od najvećih mejnstrim bendova kod nas uopšte - ELEKTRIČNI ORGAZAM. Repertoar “nakrcan” hitovima iz raznih perioda karijere je naišao na odličan prijem iako se zbog nešto kasnijeg početka i manjih tehničkih problema osuo jedan deo publike, no to kao da nije smetalo Giletu i Ljubi i ostalim El.Org-ovcima da daju sve od sebe.

Subota 27. avgust je donela program koji je bio za nešto profilisaniju ciljnu grupu pošto su nastupila tri sastava koji su svoj uspon započela početkom devedesetih. Nekoliko stotina posetilaca više nego što je privukao program prvog dana je imalo priliku da uživa u vrhunskom gitarskom zvuku koji su im pružili 16 OSAM 23, DŽA ILI BU i KANDA KODŽA I NEBOJŠA.

Prvi su na scenu izašli novopazovčani STEVE AND THE GENTLE CHORDS i zasvirali za njihove godine neočekivan izbor muzike sa početaka rock n roll istorije. Zatim je atmosferu dodatno zagrejao R.H.C.P. REAL TRIBUTE jedan od najboljih domaćih sastava te vrste.

U 21,30 su na scenu izašli 16 OSAM 23 zasviravši tako pred domaćom publikom prvi put nakon nešto više od decenije. Sat vremena je bilo dovoljno da bend prođe kroz svaki kutak svoje karijere i da na upečatljiv način objavi svoj povratak i pred staropazovčanima. Furioznom, energičnom i nadasve kompetentnom svirkom 16 OSAM 23 su još jednom potvrdili status vrhunske koncertne atrakcije. Reakcija publike je potvrdila da pesme nisu zaboravili ne samo oni koji su pratili bend od samih početaka, nego da su se u priču uključili i neki novi klinci. Energija i dobre vibracije koje su Gandra, Sale, Acko i Vuk emitovali su im se vraćala u talasima i kako su se približavale poslednje tri stvari u set listi (“Kifle s džemom” i “Anatomija”, te aktuelna “Bubanj bas gitara i glas”) tako se i horsko pevanje u publici pojačavalo. Bio je to emotivan i upečatljiv “povratak kući” pošto ih je život poslednjih par godina “rasejao na različite strane” kako je u najavi nastupa rekao Vlada Džet.

DŽA ILI BU su zatim odsvirali svoj jednočasovni set i podsetili na vrhunce svoje karijere, najavivši usput i novi album koji su prethodnih meseci vredno snimali pod producentskom palicom Teodora Janija, producenta koji je domaćoj publici najpoznatiji po svojoj saradnji sa EKV-om. Sabljar, Kid i drugovi su još jednom pokazali da nisu džabe u jednom trenutku bili najsnažniji glas svoje generacije ne libeći se da najdirektnijim jezikom govore o onome što nam se u prethodne dve decenije dešavalo.

Za kraj festivala je ostavljena grupa koja poslednjih meseci i godina ima možda i najveći broj nastupa od svih kolega trenutno na sceni. U pitanju je sastav KANDA KODŽA I NEBOJŠA koji je još jednom pokazao zašto se smatra jednim od najboljih sastava na domaćoj sceni. Čvrsto i kompaktno su zvučala dvojica gitarista koji su praćeni pumpajućom ritam sekcijom stvarali idealnu podlogu za ono što se poodavno smatra njihovim zaštitnim znakom – autentična lirika i neobično pevanje frontmena Olivera Nektarijevića. KKN su vetrovitu noć odveli svojim nastupom na sledeću poziciju za posetioce festivala – kafane i rokenrol.