Novi početak: 2011.

Grupa se ponovo okuplja u martu mesecu 2011. kako bi nastupila na LONG NIGHT -u, jednodnevnom muzičkom festivalu koji se održao 26. marta u Domu omladine Beograda, a na kojem je na jednoj lokaciji, na tri različite bine nastupilo 12 bendova sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Istog datuma se u izdanju koncertne agencije LONG PLAY u prodaji pojavilo i kompilacijsko 2CD BoxSet reizdanje naslovljeno sa “Bubanj bas gitara i glas”. Izdanje obuhvata 29 pesama, snimljenih u periodu od 1992. do 1999. za ovu priliku posebno remasterizovanih i raspoređenih na dva diska – prvi naslovljen sa ”16x8x23x” koji pokriva prvi period u radu benda i sadrži snimke sa maxi singla “16x8x23x”(Carlo Records, 1993) i kasetnog albuma “IZ PRINCIPA!”(Metropolis Records, 1995.), te drugi naslovljen sa ”Šesnaest osam 23” koji pokriva drugu fazu u radu grupe, odnosno materijal sa albuma “Prove(t)riti glavu”(Metropolis records, 1997.) i CD maxi singla “Drum i bus”(Family 16, 1999.).

Za novi period rada karakteristično je da bend funkcioniše “na daljinu”, odnosno da dugogodišnji kreativni dvojac benda Zarić - Popadić radi na relaciji Beč -Beograd.  Dakle, za svaku akciju koju bend isplanira potrebno je svaladati početnih 700km razdaljine između ova dva grada. Ovo rezultira nešto razuđenijim koncertnim aktivnostima grupe.

Nakon ponovnog okupljanja bend je nastupio u popularnom televizijskom formatu – ”Jelen TOP 10” izvodeći uživo numeru “Anatomija”, da bi zatim snimio i efektan video spot za pesmu “Bubanj bas gitara i glas” koja zatvara istoimenu kompilaciju, te nastupio i na premijernom izdanju ”Arsenal festa” u Kragujevcu ( ROCK festivalu koji se održava na jednoj od najzanimljivijih lokacija korišćenih za tu namenu u Srbiji – Kneževom Arsenalu). Kraj avgusta meseca 16 OSAM 23 su iskoristili za rad na novim pesmama, ali i da se ponovo predstave sredini iz koje su potekli nastupom na PAZOVA ROCK FEST-u.

Polovinom novembra u novobeogradskom studiju UNDERGROUND sa Markom Jovanovićem kao koproducentom i miks inženjerom i Stefanom Gaćešom u ulozi tonskog snimatelja, snimaju prve dve od planirane četiri pesme za vinilni maksi singl (12″ EP) za sada nepoznatog naziva koji treba da se pojavi na proleće 2012.

Kraj januara i početak februara 2012. donosi novu seriju, ovoga puta od četiri koncerta – beogradski i kragujevački sa crnogorskim sastavom Autogeni trening iz Nikšića, te nastupe u Novom Sadu i Rumi sa legendarnom underground grupom GYMNASTICS ( u Rumi je svirao još i makedonski band Bernays Propaganda). 16 OSAM 23 su ovom prilikom prvi put svirali uživo i dve nove pesme, a koncerti su u snegom i ledom okovanoj Srbiji bendu ponudili i odgovore na pitanje kakva je struktura njihove “nove” publike s obzirom da su po prvi put nakon povratka svirali a da nastupi nisu bili u okviru festivala. Desetodnevni boravak benda na istom mestu je doneo dosta zgusnut raspored aktivnosti – probe, koncerte, finalni miks pesama snimljenih u novembru i snimanje kadrova za spot koji treba da najavi novo izdanje. Sve ovo je učinilo da se u bendu učvrsti uverenje da je povratak na scenu i te kako imao smisla, a kao krunski dokaz da stvari stoje upravo tako stigao je i poziv od sastava DISCIPLIN A KITSCHME da 16 OSAM 23 nastupe kao gosti na novosadskoj promociji njihovog najnovijeg albuma “UF!” 9.marta u prostoru SKCNS Fabrika.

Leto 2012. donosi zanimljivo iskustvo za bend u vidu nastupa na drugom po redu izdanju LAKE FESTA u Nikšiću, da bi jesen donela koncerte sa OBOJENIM PROGRAMOM i STRAIGHT MICKEY AND THE BOYZ u Novom Sadu i Beogradu, te dugo očekivani nastavak snimanja maksi singla započeto još u novembru 2011. Rad na miksovanju ploče i njenom masterovanju će potrajati do kraja januara 2013. zbog brojnih drugih obaveza kako članova grupe, tako i koproducenta ploče Marka Jovanovića, te Mateja Zeca (Let 3) koji je bio zadužen za mastering iste.PRVA FAZA: 1992. – 1995.
DRUGA FAZA: 1996. – 1999.