IZGARANJE!

16 OSAM 23 i AUTOGENI TRENING su protekle nedelje održali dva zajednička koncerta, jedan u GUN CLUB-u u Beogradu 26.01. i drugi u Kragujevcu dva dana kasnije. Zajednički imenitelj za oba “double bill” koncerta bilo bi IZGARANJE. Upravo tako, energično i potpuno posvećeno, “do koske” su se dali i jedni i drugi. Beogradske nastupe su propratili i kolege muzičari iz velikog broja bendova sa aktuelne scene, kao i neka nova mlada lica koja nisu mogla da se vide toliko često u koncertnim prostorima Beograda poslednjih meseci. 16 OSAM 23 su prvi put pred publikom izvodili i dve svoje nove pesme, na koje je publika reagovala prilično spontano, a koje su naslonjene na nekoliko vezanih koncertnih favorita predstavljale i jedan od vrhunaca večeri. Bend je započeo set furioznim ređanjem hitova sa prvog albuma, da bi preko nekoliko fankoidnih numera stigli do zvukom i temama dosta drugačijih pesama iz drugog dela karijere. Negde u sred koncerata “baražnom paljbom” isporučili su i već pominjane nove numere koje su svoj potencijal opravdale “organskom” reakcijom svih prisutnih. Sedamdesetak minuta svirke pokazalo se kao idealna mera za sve prisutne od kojih su neki ostali i pomalo zatečeni “energetskim udarom” koji je bend emitovao sa bine.

Autogeni trening je jednakim intenzitetom “sipao” muzičke bisere drugačijeg senzibiliteta. “Previše” materijala za svirku od sat i po vremena, ali raspoređenog tako da izaziva “Radost” na licima onih koji su prisustvovali ovoj nesvakidašnjoj muzičkoj svetkovini. Fantastični Dino, nezaustavljivi Bojan i za beogradsku publiku (pa i sam bend) novi basista Vela pružili su možda i jedan od svojih najboljih nastupa u srpskoj prestonici.

Članovi benda su nastavili druženje i u narednim danima da bi isto krunisali koncertom u srcu Šumadije, u Kragujevcu. Dosta opuštenija atmosfera u tamošnjem Domu omladine dovela je do svirke “na bis” oba sastava iako je koncert morao da se završi do za beogradske uslove “ranih” jedan sat po ponoći. 16 OSAM 23 je podršku imao u publici koja je imala prvi put priliku da ih čuje i vidi na Arsenal festu, dok je primetna bila i ne mala grupa poštovalaca AUTOGENOG TRENINGA za koju se može reći da je listom, znala bolje tekstove pesama i od samog autora istih. Dobru energiju nije mogla da poremeti ni hladna januarska noć koja je sprečila jedan deo posetilaca iz okolnih gradova da prisustvuju svirci “za pamćenje.” Sastavi su veče završili u neformalnom druženju sa kolegama iz kragujevačkih bendova različitog usmerenja koje se produžilo do duboko u noć.

16 OSAM 23 ovog vikenda očekuju koncerti sa legendarnim rumskim sastavom GYMNASTICS koji trenutno deluje na relaciji RUMA-BARSELONA-PRAG, a za čiji je novi album koji se pojavio ovih dana u prodaji omot uradio Vuk Popadić, glas grupe 16 OSAM 23. Prvi koncert je u petak 3.februara u novosadskom klubu CK13, a veče kasnije GYMNASTICS-ima i ŠESNAESTICAMA će se u prostoru rumskog Doma omladine (ex Hi Fi) pridružiti i makedonski anarhopankeri BERNAYS PROPAGANDA.